
Δίκτυο Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας & Μάθησης Ελληνικών Α.Ε.Ι.
+30 2531039962
+30 2531039962
Η ημερίδα διεξήχθη τη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν και εξ’ αποστάσεως.
Την ημερίδα προλόγισε ο κύριος Μιχαήλ Σφακιανάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων & Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κατά την εισαγωγή του, εξέφρασε τη σημασία της στήριξης πρωτοβουλιών παρόμοιων με τη συγκεκριμένη, που συμβάλλουν στην ανύψωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης.
Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη παρουσίαση του Δικτύου Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΔιΚΕΔΙΜΑ) των Ελληνικών ΑΕΙ από την κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια, Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης & Συντονίστρια του Δικτύου. Η κυρία Γαβριηλίδου ανέφερε γιατί είναι σημαντική η ύπαρξη αυτού του Δικτύου και τις προσπάθειες για τη διάχυση καλών πρακτικών στη διδασκαλία και τη μάθηση (δημιουργία αποθετηρίου, εκπαιδευτικού υλικού, συλλογική διεξαγωγή ερευνών, διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων).
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κύριος Σπυρίδων Ρουκανάς, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα του ΚΕΔΙΜΑ στον τομέα της υποστήριξης του διδακτικού έργου και της ενίσχυσης της μαθησιακής αποδοτικότητας. Κατά την παρουσίασή του, αναφέρθηκε στο όραμα και στο μέλλον του ΚΕΔΙΜΑ, το οποίο θα βοηθήσει στη δημιουργία και προώθηση μιας μαθησιακής κοινότητας διαρκώς εξελισσόμενης, η οποία υιοθετεί καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές διδασκαλίας για την ενίσχυση της μάθησης και της αποδοτικότητας.
Οι κύριοι Παντελής Παντελίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΚΕΔΙΜΑ, και Γρηγόριος Χονδροκούκης, Καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας ερευνητικής μελέτης που επικεντρώθηκε στις καλές πρακτικές σχετικά με τη διεξαγωγή της διδασκαλίας των προπτυχιακών μαθημάτων ανά σχολή.
Οι κύριοι Συμεών Ρετάλης, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και Γρηγόριος Χονδροκούκης, Καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσίασαν ένα υψίστης σημασίας μοντέλο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, το οποίο εστιάζει στα τεχνολογικά υποστηριζόμενα και διαδικτυακά μαθήματα. Ο κύριος Σωτήριος Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση
σχετικά με την ιδιαίτερη σημασία των κύκλων μάθησης που προσφέρει το ΚΕΔΙΜΑ στη γνωσιακή αλυσίδα αξίας, καθώς και τη συνεισφορά τους στη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης. Οι “Κύκλοι Μάθησης” αποτελούν το επίκεντρο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΚΕΔΙΜΑ και περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμορφωτικού περιεχομένου, είτε αυτό πραγματοποιείται δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι “Κύκλοι Μάθησης” είναι προσβάσιμοι σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του Ιδρύματος.
Οι κύριοι Ιωάννης Ψαρομήλιγκος, Δημήτριος Παπακυριακόπουλος και Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρουσίασαν το μοντέλο διερεύνησης της καθυστέρησης αποφοίτησης φοιτητών, χρησιμοποιώντας τεχνικές κατηγοριοποίησης και εξόρυξης διαδικασιών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους, επισήμαναν ότι τα ΚΕΔΙΜΑ μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην υποστήριξη των ακαδημαϊκών τμημάτων και των πανεπιστημίων γενικότερα, όσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της διδασκαλίας.
Η κυρία Φωτεινή Ασδεράκη, Καθηγήτρια και Αντιπρόεδρος στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφέρθηκε σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας, έρευνας και μάθησης, καθώς και τον σημαίνοντα ρόλο του ΚΕΔΙΜΑ στην υποστήριξη αυτής της προοπτικής.